Integratie Amsterdam UMC
(2018)
Na de bestuurlijke fusie van het VU medische centrum en het Amsterdam Medisch Centrum werden de divisies voor de uitdaging gesteld om hun integratie voor te bereiden. Giotto werd door de besturen van de beide Public Health divisies gevraagd hen daarbij te ondersteunen. Door een proces waarin de medewerkers samen met de uitdagingen van de toekomst centraal werden gesteld, werd een ambitieus plan ontwikkeld voor de strategie en structuur van deze nieuwe divisie.
Structurering stimuleringsfonds
(2018)
Op verzoek van het hoofdbestuur van de werkgeversorganisatie OnderhoudNL heeft Giotto een nieuw stimuleringsfonds voor de onderhouds- en afbouwsector gestructureerd. Daarbij zijn zowel de juridische structuur als de governance structuur uitgewerkt als door middel van procedures en richtlijnen de werkprocessen ingericht. Door middel van een webbased platform is verder de basis gelegd voor een efficiënte bedrijfsvoering.
Kwartiermaker laboratoriumfusie (2018)
In een kort tijdsbestek legde Giotto de basis voor het fusieproces tussen een ziekenhuislaboratorium voor klinische chemie en een zelfstandig klinisch chemisch laboratorium. Door de grote verschillen in governance structuren luisterde de opzet van de projectorganisatie en het plan van aanpak nauw. Door een evenwichtige rol- en taakverdeling tussen toezichthouders, bestuurders, directies en professionals is een werkbare structuur neergezet voor dit project.
Fusie ouderenzorg
(2017-2018)
Als projectleider begeleidde Giotto de fusie tussen de organisaties voor ouderenzorg Aafje en Zorgbreed en was verantwoordelijk voor de eerste integratiestappen. Door de van ons bekende mix van aandacht voor het proces en aandacht voor de mens, door hoge participatie en intensieve communicatie, is de fusie met veel draagvlak onder de medewerkers tot stand gekomen en succesvol geïmplementeerd.
Joint venture laboratorium sector (2017)
Giotto leidde de onderhandelingen voor een strategische alliantie tussen een klinisch chemisch laboratorium en een van de wereldspelers op het gebied van laboratoriumapparatuur. In een complex proces waarin de belangen niet altijd parallel liepen, werd de rust bewaard, door zorgvuldig procesmanagement en het blijven verbinden van de partners op het gemeenschappelijke doel.
Haalbaarheidsonderzoek chirurgische afdelingen (2017)
Op verzoek van de leiding van het Maastricht UMC+ voerde Giotto een haalbaarheidsonderzoek uit naar de integratie van de afdelingen Traumatologie en Orthopedie van dit ziekenhuis. Door middel van een korte serie interviews is het draagvlak voor deze fusie onderzocht en een plan ontwikkeld hoe dit traject verder bestuurlijk en operationeel vorm te geven.
Internationale fusie NGO’s
(2016-2017)
Als programmamanager ondersteunde Giotto de Nederlandse NGO UTZ bij hun fusie met de Amerikaanse NGO Rainforest Alliance. Daarbij werden toezichthouder, directie en organisatie ondersteund in de stappen die in dit complexe proces gezet moesten worden. Ook werd intensief bijgedragen aan de onderhandelingen voor de fusie en aan de strategie voor de nieuwe organisatie, die uiteindelijk op 1 januari 2018 tot stand kwam.
Fusie in de weefselketen
(2016-2017)
Giotto begeleide de humane weefselbanken ETB en Bislife in hun fusieproces. Als programmamanager ondersteunden wij de ontwikkeling van de plannen voor de nieuwe organisatie en het formele onderzoeks- en besluitvormingsproces. Door participatie van veel van de medewerkers in dit proces werd veel draagvlak gecreëerd voor de fusie tussen deze voormalige concurrenten.
Kwartiermaker programmamanagement
Om meer grip te krijgen op de vele vernieuwingstrajecten vroeg een producent van humane geneesmiddelen Giotto de projectenportfolio door te lichten en het programmamanagement te verbeteren. Op basis van scrum-inzichten werd het projectmanagement rigoureus vereenvoudigd en de prioriteitstelling aangescherpt. Hiermee is de vernieuwingsagenda weer hanteerbaar geworden.
Bedrijfsvoering farmacie
(2015-2016)
De interim directie van een geneesmiddelenproducent trok Giotto aan om focus terug te brengen in de bedrijfsvoering. Door verwaarlozing van het leiderschap had dysfunctioneel gedrag de ruimte gekregen. Met behulp van een serie intensieve workshops is met succes gewerkt aan het terugbrengen van de focus, verbeteren van het gedrag, de cultuur en de samenwerking.
Fusie primair onderwijs
(2015-2016)
Twee instellingen voor primair onderwijs hebben Giotto gevraagd om hun fusieproces te begeleiden. We startten door samen met het management te formuleren welke doelen nu precies bereikt moesten worden met de fusie. Want alleen als dát helder is kan samenwerken succesvol worden. Vervolgens hebben wij de bestuurders en de toezichthouders begeleid bij het uitwerken en aansturen van het fusieproces. Inclusief de communicatie, het stakeholdermanagement en de instemmingsprocedures.
Bedrijfsopvolging & governance (2015-2016)
Van een grote organisatie op het gebied van vastgoedonderhoud begeleidden wij de laatste fase van overdracht van het management en het eigendom. Om deze overgang goed te laten verlopen, adviseerde Giotto de directie over te gaan op een one-tier-board model. Vervolgens waren wij nauw betrokken bij de herinrichting en het inregelen van de nieuwe governance van de organisatie.
Verbetering concernstaven
(2015)
Door stijgende verwachtingen op het gebied van kwaliteitszorg, patiëntenvoorlichting en prestatiemeting hadden de concernstaven bij een van de UMC’s een sterke groei doorgemaakt. Het beheer had hiermee geen gelijke tred gehouden. Giotto heeft een analyse gemaakt hoe het beter en ook goedkoper kan. Vervolgens gaven wij, in de rol van interim directeur, leiding aan een intensief verbetertraject.
Opbouw umcu cancer center (2014-2015)
Giotto begeleidde de opbouw van het nieuwe UMCU Cancer Center. Hieraan ging de ontvlechting van de oncologische zorg uit de medische divisies van UMC Utrecht vooraf. Door intensieve samenwerking met de medische professionals is dit succesvol verlopen. Vervolgens ondersteunden wij bij de opbouw van het nieuwe centrum. Ook waren wij wegvoorbereider voor de beoogde fusie tussen het UMCU Cancer Center en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.
Ombouw bloedbanken
(2012-2015)
Als programmaleider begeleidde Giotto de ombouw van de vier regionale Bloedbanken in Nederland tot één landelijke Bloedbank. Er werd een volledig nieuwe spreiding van functies en logistiek over het land gerealiseerd: éénlandelijke back office, twee bewerkingssites, zeven uitgiftecentra. Met een forse kostenbesparing als resultaat. Zowel op het gebied van projectmanagement als van vaardigheden en communicatie. Giotto heeft het management intensief ondersteund om deze verandering te realiseren.
Vernieuwing structuur vereniging (2012-2015)
OnderhoudNL, de ondernemersvereniging voor de vastgoedonderhoudsector is in 2012 een herbezinning op haar kerntaken gestart. Giotto heeft dit proces van het begin begeleid. Er kwam een vernieuwing van de verenigingsstructuur, herpositionering van het verenigingsbureau en afbouw van bedrijfstak eigen regelingen en samenwerkingsverbanden. Door veel van de bovenwettelijke premies af te schaffen is nieuwe ruimte voor ondernemerschap gecreëerd.
Program director Nelson
Op verzoek van de decanen van drie UMC’s deed Giotto onderzoek naar de samenwerking, besturing en financiën van de Nelson studie, een internationaal toonaangevende studie naar de vroegtijdige opsporing van longkanker. Door naast de leidende management board te gaan staan, eerlijk de ontstane situatie onder ogen te zien en te benoemen, werd de basis gelegd voor verbetering. Als program director begeleidde Giotto de operationele verbetering van het management van de studie.
Reorganisatie Portes
Het welzijnswerk gaat door een fase van ongekende dynamiek. Reden voor Portes, welzijnsinstelling in Utrecht, om haar organisatiemodel te moderniseren. Slagvaardiger, resultaatgerichter, offensiever. Giotto ondersteunde de ontwikkeling en invoering van dit nieuwe bedrijfsmodel: kleinere teams, duidelijkere verantwoordelijkheden en zichtbaar maken van het maatschappelijk resultaat. Niet alleen de structuur aanpassen, maar ook de besturing, het gedrag en de vaardigheden.
Geboortehuis Leiden
De gynaecologen van het Alrijne Ziekenhuis en het LUMC nemen het initiatief om samen met de verloskundige praktijken te komen tot één regionaal verloskundig centrum. Grotere schaal, meer continuïteit, betere kwaliteit, klantvriendelijker. Samen hebben zij Giotto gevraagd de businesscase en het plan van aanpak hiervoor op te stellen. Vervolgens ondersteunden wij de stuurgroep en werkgroepen, en verzorgden de projectcommunicatie.
Centra voor jeugd en gezin
Iedere gemeente is verantwoordelijk voor de invoering van Centra voor Jeugd en Gezin: alle dienstverlening aan kinderen en hun ouders onder één dak. De gemeente Den Haag is op dit gebied een voorloper. Tien CJG's worden gerealiseerd. Giotto kreeg de opdracht om de aanpak van deze bundeling in kaart te brengen, inclusief de betekenis voor de participerende partijen. Het resultaat is een aanpak waarmee de vernieuwing van de zorgverlening aan de Haagse jeugd weer vol vooruit kan.
Organisatie-ontwikkeling Partou
Partou nam Giotto in de arm om de kwaliteit van de organisatie en de kinderopvangactiviteiten te waarborgen bij haar snelle groei. Wij stelden een actieprogramma op om de organisatiebesturing te versterken. Een jaar lang begeleidden wij de projectleiders bij het uitvoeren van veranderingen op het gebied van klantgerichtheid, projectmatig werken, verbetering samenwerking lijn/staf en jaarwerkplannen. Het resultaat na één jaar: grote verbeteringen in zowel resultaatgerichtheid als in samenwerking.
Verbeteren beroepsonderwijs
Giotto gaf belangrijke impulsen aan de vernieuwing van het beroepsonderwijs in de vastgoedonderhoudsector door middel van het programma ‘Maak werk van Opleiden’. 11 voorheen autonoom opererende opleidingsbedrijven zijn onder één nieuwe koepel gebracht. De kwaliteit en instroom zijn hierdoor landelijk gegarandeerd en verbeterd. Het opleiden is goedkoper gemaakt voor organisaties en de aansluiting tussen de behoeftes in de bedrijfstak en het onderwijs is sterk verbeterd. Ook werd een nieuwe opleiding voor middelmanager in de sector tot stand gebracht.
Prestatieverbetering Kloosterboer
Een van de vestigingen van Kloosterboer, internationale speler in temperatuur geconditioneerde logistiek, bleef al enige tijd achter in performance. Samen met het management ter plaatse hebben wij een verbeterplan opgesteld en geholpen bij de implementatie ervan. Door verantwoordelijkheden en bevoegdheden te verhelderen en doelen goed te definiëren, is de schwung weer terug in de organisatie en zijn de resultaten stap voor stap verbeterd. Communicatie en verbinding tussen de lijn en de werkvloer waren belangrijke elementen in de verbeteraanpak.